Protectia solara - foarte importanta pentru sanatate

miercuri, iulie 09, 2014

Chiar daca nu am mai fost in vacanta la mare, am avut ocazia sa ma bronzez in acest concediu, deoarece am stat 5 zile la Baile Felix, un loc foarte frumos, unde am stat pentru prima data intr-o piscina cu apa termala, cand afara ploua incet cu picaturi reci. Senzatia pe care o resimteam atunci cand stateam in apa, la 39 de grade, iar afara nu erau mai mult de 18 grade, a fost cu adevarat interesanta. Dar ploaia nu a durat mult, asa ca am prins si cateva zile de soare, cand am putut sa stam pe sezlong la soare.

Am plecat pregatita de acasa cu creme pentru protectie solara, asa cum fac mereu, chiar daca merg la mare sau la munte sau ma plimb pur si simplu prin oras. Crema cu factor 50 pentru fata nu lipseste din trusa mea si am grija sa o folosesc mereu, iar pentru corp optez pentru crema cu factor 30 in general si 50 doar la inceput, cand sunt foarte alba.

Soarele nu mai este ce a fost. Miturile conform carora este sanatos sa stai la soare deoarece asa asimilezi vitamina D este fals, deoarece sunt suficiente cateva minute la soare pentru a asimila vitamina D, nu o zi intreaga la soare, care poate avea consecinte grave, cum ar fi insolatii, arsuri, boli de piele.

Cum sa ne protejam de soare?
Incercati sa evitati sa iesiti in oras intre orele 11 – 17, dar mai ales sa nu faceti plaja sub nici o forma intre orele 10 – 17! Daca nu aveti incotro si trebuie sa iesiti, protejati-va adecvat! Soarele este extrem de puternic si nociv in acest interval de timp si ne poate afecta foarte tare.

Prin folosirea cremelor cu protectie solara adecvata pe fata si corp (pe fata recomand creme de 50, iar pentru corp de 50 sau 30, in functie de tipul pielii).

Prin folosirea ochelarilor de soare, care ofera protectie 100% impotriva razelor ultraviolete. Daca pe corp ne protejam folosind creme cu protectie solara si haine, nu trebuie sa uitam de ochi. Pe langa protejarea impotriva razelor UV, ochelarii ne mai protejeaza de vant, praf si orice boala care poate sa apara datorita expunerii fata protectie. Eu recomand ochelarii polarizati, deoarece imbunatatesc vizibilitatea, reduc reflexiile si ofera contraste clare si culori naturale. Trebuie sa alegem ochelari de calitate, deoarece folosirea unor ochelari de soare contrafacuti sau care nu au filtre UV ne pot face mult rau.

Folosirea hainelor lejere si a unei palarii ne ajuta sa ne protejam de soare. Daca nu vreti sa mergeti prin oras cu palarie (cu toate ca sunt unele care arata asa frumos), macar atunci cand mergeti la soare sa va protejati. Pe langa faptul ca soarele poate sa produca dureri de cap, va puteti alege si cu o insolatie de toata frumusetea, iar aceasta poate sa fie foarte periculoasa pentru organism. 


Cum ne bronzam sanatos?
Sunt multe persoane care adora bronzul, dar asta nu inseamna ca trebuie sa isi riste sanatatea pentru a-l obtine. Soarele in exces si expunerea fara protectie poate sa provoace multe boli de piele, precum si arsuri grave. Intotdeauna sa stati la bronzat dimineata pana in ora 10, daca aveti o piele foarte deschisa sau 11, maxim, daca aveti un pigment mai inchis si dupa-amiaza doar dupa ora 17.

Primul lucru pe care trebuie sa-l facem, o data pe saptamana, si nu numai atunci cand vrem sa obtinem un bronz sanatos si uniform, il reprezinta exfolierea. Aceasta se poate realiza folosind produse naturale (cum ar fi zatul de cafea) sau un exfoliant din comert.

Al doilea lucru este alegerea cremelor de protectie cu filtre UVA si UVA suficiente pentru a ne proteja.Este foarte frumos bronzul si recunosc ca si mie imi place sa fiu putin bronzata, dar radiatile UVB produc arsuri solare, iar radiatile UVA determina atat imbatranirea prematura a pielii, cat si dereglari ale sistemului imunitar. Ambele tipuri de radiati cresc mult foarte mult riscul aparitei cancerului de piele, precum si a altor afectiuni. De fiecare data cand decidem ca trebuie sa ne achizitionam o crema cu protectie solara, trebuie sa citim foarte bine eticheta si sa verificam daca ne protejeaza impotriva ambelor tipuri de radiatii.

Produsele pe care le-am folosit eu pentru a ma bronza au fost Piz Buin Allergy lotiune pentru bronzat protectie ridicata impotriva razelor UV SPF 50, precum si Piz Buin Wet Skin spray pentru bronzat SPF 30. Piz Buin reprezinta liderul mondial in productia de cosmetice pentru protectia impotriva radiatiilor solare. Produsele lor sunt foarte variate fiind potrivite pentru orice tip de piele. In primele zile am ales sa folosesc o crema cu SPF 50, deoarece eram foarte alba si nu vroiam sa risc arsuri. Este de tip spray – crema, are o consistenta fluida, se intinde foarte usor si se absoarbe repede. Piele este hidratata si protejata. Este special conceput pentru pielea sensibila, fiind rezistent la apa.

Al doilea produs preferat in aceasta vara il reprezinta spray-ul Piz Buin Wet Skin, o adevarata inovatie, deoarece permite aplicarea atat pe pielea uscata, cat si umeda. Nu se amesteca cu apa, nu se alege, ca un spray obisnuit, ci se absoarbe direct in piele. Este non-gras, usor de aplicat si rezistent la apa. Este perfect pentru persoanele care adora sa stea mult in mare sau piscina, deoarece vor fi foarte bine protejate.

Alte creme cu protectie solara, pe care le-am folosit de-a lungul timpului au fost cele de la Nivea. O crema foarte buna pentru piele sensibila de la Nivea o reprezinta cea cu SPF 50 din gama Nivea Baby. Dupa cateva zile putem sa folosim si creme cu SPF 30, cum ar fi Nivea Protect & Bronze.

Un alt aspect foarte important il reprezinta hidratarea, in fiecare zi. Sa nu uitam ca este importanta atat hidratarea externa, prin folosirea unor creme emoliente, precum si hidratarea interna. In timpul verii trebuie sa avem grija sa bem multe lichide, multa apa (cel putin 2 litri pe zi). Aceasta se bea prin inghitituri mici, de mai multe ori pe zi si nu in timp ce mancam, pentru a ne hidrata in mod corect. 

Aveti grija de voi, de sanatatea voastra, deoarece avem cum sa ne bronzam sanatos si fara sa ne expunem riscurilor!
Voi cum va protejati pe timp de vara?

Mad@

You Might Also Like

1 comentarii

  1. Protectia solara este extrem de importanta in zilele noastre, cand soarele face mai mult rau decat bine. Eu folosesc creme cu SPF 30 sau chiar 50 si stau mai mult la umbra cand vine vorba de plaja, oricum ma bronzez!

    RăspundețiȘtergere

Articole apreciate