Protectia solara - importanta pentru sanatatea noastra

miercuri, iulie 24, 2013


Deja suntem la sfarsitul lunii iulie, iar soarele arde din ce in ce mai puternic. Asa ca trebuie sa avem foarte mare grija de pielea noastra si sa o protejam oricat de mult putem. Dar acest lucru nu trebuie facut doar in lunile de vara, ci pe tot parcursul anului. Soarele nu este nociv doar vara, ci in toate anotimpurile. 

Cu toate ca riscurile expunerii prelungite la soare, fara protectie si in intervale nerecomandate sunt mediatizate si expuse mereu, oamenii tot nu vor sa inteleaga riscurile la care se expun (imbatranirea pielii, pete inestetice, melasma, cancer de piele).

Aud din ce in ce mai des ca asta este o prostie, ca soarele este benefic, ca asa ne asiguram portia de vitamina D necesara organismului. Da, este adevarat, ne asiguram portia de vitamina D daca stam 15-30 minute la soare, DAR protejati de crema solara, bineinteles!

Sau, cel mai des aud fraza: eu nu folosesc crema cu protectie solara pentru ca vreau sa ma bronzez. Ceea ce este fals, deoarece nu exista nici o crema cu protectie solara care sa ne protejeze 100% de radiatiile solare (maxim este 98% oferita de cremele cu SPF 50).
Mai grav este ca, de fiecare data cand am mers la mare, vedeam parinti cu copii mici, lasati neprotejati, o zi intreaga pe plaja, ceea ce este foarte grav. Saracii copilasi erai arsi de soare si erau expusi la riscuri foarte mari, iar parintii stateau nepasatori si se uitau ciudat la tine daca le sugerai ceva.

Vremea nu mai este ca acuma 20 ani, ca acuma 10 ani, soarele nu mai este la fel, ci a devenit foarte nociv si periculos pentru piele, deoarece stratul de ozon, care are rolul sa ne protejeze de radiatiile solare este din ce in ce mai subtire.

Din acest motiv trebuie sa constientizam importanta protectiei solare si sa folosim produse pentru protectia solara corespunzatoare pe tot parcursul anului! 




Cum se aplica produsele cu protectie solara pe ten? 

Acestea se aplica cu 20 minute inainte de a ne expune la soare, dupa ce ne-am curatat/tonifiat/hidratat tenul. Adica se aplica ultimul in rutina de ingrijire a fetei. Dupa ce am aplicat produsul pentru protectie solara, putem sa aplicam fond de ten si/sau pudra. Este recomandat sa contina si acestea SPF, ca sa nu scada din eficienta SPF-ului, dar nu va formulati impresia gresita ca daca am aplicat o crema pentru protectie solara cu SPF 30, apoi fond de ten cu SPF 25 si pudra cu SPF 15, acestea se aduna! Este complet fals! 
Cantitatea de crema pentru protectia solara trebuie sa fie generoasa si sa acopere toata fata. Cantitatea este de 1/4 teaspoon (vezi foto). Aplicarea se face cu miscari de netezire, intindere a fetei, nu prin miscari circulare (asa cum se aplica si cremele si tratamentele pentru ten). 

Vara trebuie sa folosim pentru ten creme cu SPF de cel putin 30, iar iarna putem sa folosim creme cu SPF 15. Aceste produse trebuie sa ne protejeze atat de razele UVB (sunt radiatiile responsabile de arsurile solare), cat si UVA (cauzeaza riduri si grabesc procesul de imbatranire a pielii). 

Daca folosim exfolianti chimici pentru ten, atunci este obligatoriu sa folosim crema cu protectie solara!! Aceasta trebuie sa fie cat mai ridicata (recomandat este crema cu SPF 50).

Fotoprotectia se alege in functie de tipul nostru de piele. Mai jos sunt doua tabele, unde sunt explicate caracteristicile si capacitatea de bronzare pentru fiecare tip de piele. In functie de acestea, trebuie sa alegem protectia solara adecvata. 



Cum sa ne bronzam, fara sa afectam pielea prea tare

Conceptia de bronz sanatos nu este corect formulata, deoarece bronzul reprezinta o reactie a pielii impotriva razelor solare. Este modul ei prin care se apara de radiatiile solare. Dar, daca tot vrem sa ne bronzam, atunci putem sa o facem, tinand cont de cateva aspecte.


In primul rand, sa nu uitam niciodata sa folosim crema cu SPF de minim 30, in special in primele zile de expunere, care trebuie aplicata cu 20 minute inainte de expunerea la soare si aplicata din nou daca am intrat in apa. Recomandat este sa folosim creme water resistant, care ne protejeaza 40 minute de stat in apa, dupa care trebuie aplicata din nou. Pe ten folosesc mereu crema cu protectie SPF 45-50 la mare si pe tot timpul verii.



Uneori mai procedez in urmatorul mod: aplic crema cu protectie mare (SPF 30), apoi, peste jumatate de ora - o ora, aplic un ulei pentru bronzare cu protectie mai mica (10-15), care atrage soarele si uniformizeaza bronzul. Nu consider ca este cea mai buna alegere, dar procedez asa doar cand doresc sa ma bronzez. Pana acuma nu m-am ars si nu am avut probleme de nici un fel.  

Concluzii generale

- Folositi pe timp de vara o crema cu protectie de minim 30 SPF, iar e timp de iarna de 15 SPF, care se aplica cu 15-20 minute inainte de expunerea la soare.
- Evitati pe cat posibil expunerea la soare in intervalul 11-15
- Cand mergeti la mare, protectia solara trebuie reaplicata o data la fiecare cateva ore, dupa ce inotati sau daca va stergeti cu prosopul pentru a mentine protectia solara. 
- Vara, folositi palarie, haine care nu permit razelor solare sa patrunda, precum si ochelari de soare cu filtru de protectie UV. 
- Seara nu uitati sa va demachiati si sa aplicati o crema potrivita tenului vostru. 

Aveti grija de pielea voastra, sa nu ajungeti sa va jumuliti in acest fel:


Cum va protejati vara, dar si in restul anotimpului, de soare? 
Ce trucuri pentru o bronzare mai putin nociva cunoasteti? 

You Might Also Like

1 comentarii

  1. Foarte interesant articolul, dupa parerea mea protectia pentru copii este foarte importanta, chiar daca incercam pe cat posibil sa nu ii expunem direct la soare, atat crema de protectie cat si ochelarii de soare nu trebuie sa lipseasca. Eu am gasit pe site-ul www.bebeardealul.ro oferte la cremele de protectie.Va recomand cu incredere: https://bebe.farmaciaardealul.ro/oferta-la-roche-posay-anthelios-pentru-adulti-si-copii-spf50?___SID=U

    RăspundețiȘtergere

Articole apreciate